پیشینه نمای کلاسیک در ایران
در ایران تا اواخر قرن ۱۹ ارتباط خانه ها با نمای بیرون خود ، از طریق حیاط مرکزی صورت گرفته و توجه بیشتر به نمای داخلی ساختمان بوده است . بعد از قرن ۲۰ با سفر ناصر الدین شاه به فرنگ تصمیم گرفته شد که ایران از نماهای اروپایی الگو برداری کنند که قدم اول این تغییرات هم با ساختن خانه ها در حاشیه های خیابان ها صورت گرفت.
خانواده های ثروتمند ساختمان های خود را با نمای غربی و برخی از آنها کوشک خود را به صورت چهار نما پشت دیوارهای بلند می ساختند که نتیجه این عملکرد تغییرات در نمای ساختمان های ایرانی باعث شد خانه های درون گرا ایرانی کم کم به بیرون گرا تبدیل شوند با اینکه با فرهنگ درونگرایی ایرانیان تضاد زیادی داشت در سال ۴۰ و ۵۰ خانه ها با اینکه حریم خصوصی زندگی خود را با پرده های ضخیم و کرکره های پنهان میکردند ولی در آن سال با شفاف شدن نمای جنوبی خود به اوج خودش رسید که با ارتباط بیشتر ایرانیان با اروپاییان با وارد شدن فرهنگ انها در نمای ساختمان خیلی تاثیر گذار بود که یکی از این نمونه دیکته شده از فرهنگ غرب نمای کلاسیک و امروزه به نام طراحی نمای رومی بوده است.
فرق نمای کلاسیک با نمای رومی
در فرهنگ غرب و انتخاب فرم هایی که به صورت چهار گوش در ساختمان به وجود آمد باعث به وجود آمدن جهت در ساختمان ها بوده است که یک جهت از نمای آن از نظر جبه ای با اهمیت تر قرار گرفته شد که محل دسترس جبه ساختمان بوده است.
در اروپا به جبهه اصلی ، فاساد معروف شد اوج طراحی نما زمانی صورت گرفت که ساختمانی با طبقه همکف آن در مغازه قرار داشت و صاحب مغازه برای رسم خودنمایی و گرفتن مشتری به بهبود و تجملات بنا می پرداخت با اینکه در آن زمان ظاهر سازی هنوز در ابتدای راه بود و مکان هایی که خود نمایی نسبی قرار داشتند تنها کلیساها بودند که مکانی به عنوان مکان خانه خدا قرار داشت.
انواع نمای کلاسیک
- نمای کلاسیک ساده
- نمای کلاسیک رومی
- نمای رومی و لندنی
- نمای رومی ساده
- نمای کلاسیک ویلایی
در زمان رنسانس طراحی نمای کلاسیک به اوج خودش رسید که بعدها یک معضل محسوب شد که با آمدن مشتری های پولدار و تجار و بانک داران و صنعت گران ، تجملات به اوج خودش رسید که در زمان باروک نظام اشرافی که معماری های داخلی و طراحی نمای کلاسیک ساختمان ، معرف شخصیت واقعیت مالک ساختمان محسوب می شد که این تزیینات نشان گر جعل واقعیت ساختمان بودند.
اصول طراحی نمای کلاسیک
گاها مشاهده می شود که برخی از انواع نمای رومی و اجرای نمای کلاسیک در ایران آنقدر دقیق و مهندسی و زیبا کار شده است که حتی مهندسین اروپایی و شاید رومیان باستان نیز به این نوع طراحی نمره بالایی می دهند و آن را تحسین می نمایند .لازم به توضیح است که طراحی و اجرای نمای رومی و نمای کلاسیک بسیار سخت و دقیق است و همواره متخصصین خبره و باتجربه برای اجرای آن نیاز است .نمای کلاسیک رومی نوعی از طراحی نما کلاسیک و سازه می باشد که پیشینه ای به تاریخ قبل و قدمت روم باستان دارد .
این نوع نما که از انواع نمای سنگی به حساب می آید توانسته تلفیقی از سنت و مدرنیته را ایجاد نماید ، تلفیقی صحیح و به جا که باعث زیبایی نمای ساختمان نیز شده است .البته امروزه تعدادی از کارشناسان ایرانی که به معماری اصیل ایرانی بسیار پایبند می باشند و به اصول آن بسیار محکم ایستاده اند اعتقاد دارند که نمای رومی و نمای کلاسیک نوعی فاجعه در معماری ایرانی است و نباید از این نوع معماری استفاده کرد . البته برخی از معماران نیزاز نمای رومی حمایت می کنند و اعتقاد دارند این نما را باید به صورت ایرانی بومی سازی کرد .